Fotograferen van vogels

Voor mijn is het fotograferen van vogels in de natuur een spannende maar ook verrassende bezigheid. Wat zou er vandaag voor de lens verschijnen? Met mijn 300mm L lens + 1.4 lll is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Bovendien door de vaste brandpuntafstand is het regelmatig lastig om de vogels goed te framen binnen de kaders. Daarbij ben ik afhankelijk van de verplaatsingen van de vogels totdat de afstand goed is voor de compositie. Deze methode werkt beter dan mezelf te verplaatsen omdat meestal de vogels steeds weer mee verplaatsen verder van je af. Ik blijf dus zitten, liggen of staan zodat de vogel kan wennen aan je aanwezigheid. Dit werkt vaak beter maar vraagt veel geduld van jezelf. Meestal neem ik de tijd om eerst de vogel te observeren en te ontdekken welk plekje een terugkeer patroon laat zien. Het kan een tak zijn of een stronk welke ik dan eerst zonder vogel fotografeer en mijn positie qua licht en afstand kan bepalen. Dan rest nog het wachten op de vogel.

 

Wilde eend vliegend langs het IJsselmeer bij het Nesbos.
Fotograferen van vliegende vogels.
Deze wilde eend kwam vliegend voorbij toen ik langs het IJsselmeer bij het Nesbos was om vliegende vogels te fotograferen.

 

 

Aalscholver op jacht naar vissen in het IJsselmeer.
Aalscholver op jacht in het IJsselmeer.
Deze aalscholver ligt diep in het water en is in het IJsselmeer op jacht naar de vissen. Op die dag en tijdens het fotograferen zag ik steeds vele aalscholvers en futen aan het jagen. Het bijzondere was dat de aalscholvers regelmatig baars vingen en de futen daarentegen alleen met grondels boven water kwamen. Voor wat betreft de grondels zijn er ook heel veel van deze exoten. De ene na de andere worden door de vele jagende futen gevangen. En er zitten exemplaren bij die flink groot zijn.
Fuut vangt een grote grondelsoort in het IJsselmeer.
Deze fuut heeft een flinke grondel gevangen.

Vogelfotografie 1

Hits: 77