Paddenstoelen natuurfotografie

Van macrofotografie, landschapsfotografie tot close up fotografie. Paddenstoelenfotografie is een intensief onderwerp in de fotografie. Deze schimmels groeien namelijk maar weinig op ooghoogte dus je moet zeer regelmatig door de knieën naar de grond. Desondanks is het voor diegene die slecht of helemaal niet door de knieën kunnen toch mogelijk om bezig te zijn met het fotograferen van paddenstoelen. In dit geval is het de bedoeling om de focus te verleggen van minder op de grond naar hoger op stronken en bomen. Daarbij is met deze fotografie een stevig statief een noodzakelijk middel om scherpe foto’s te maken. Voor het grootste deel fotografeer je dan dicht bij de grond en dat wil zeggen dat je de statiefpoten flink plat moet kunnen plaatsen. Een alternatief is een statief waar je de middenkolom kunt omdraaien maar dan hangt de camera wel ondersteboven.  
 
 
paddenstoel, strand, kust, duinen
Paddenstoel langs de kust

 

Voor het determineren en het op soortnaam brengen van de gefotografeerde paddenstoelen kan ik het mis hebben. Laat het me weten als de soortnamen niet juist zijn. Alvast dank daarvoor.

Paddenstoelen galerij 1

Van links naar rechts:
  • Foto 1: F11 – ISO 100 – 1/12 sec – 16mm. Soort ? Strand Petten. De paddenstoelen groeien hier op het dode hout van een stuifscherm. Deze stuifzand-schermen worden gemaakt van wilgentenen om het stuifzand op te vangen en de zeereep ermee te versterken en te beschermen.
  • Foto 2: F16 – ISO 100 – 6 sec – 200mm. Echte tonderzwam Zandlaan in Soest. Deze paddenstoel groeide op de stam van een beuk langs het bospad. Het is de laatste tijd ook best nat geweest en dat was te zien door de guttatiedruppels bij de paddenstoelen.
  • Foto 3: F4.5 – ISO 100 – 1/8 sec – 60mm. Grote bloedsteel Mycena Dijkgatbos Wieringermeer. Dit bos in Noord Holland is een bekend bos met in het najaar vele soorten paddenstoelen. Daarnaast kleurt het bos ook prachtig in de herfst vanwege de vele loofbomen die het bos rijk is. Ook het naast gelegen Robbenoordbos heeft zijn loofbomen maar net als het Dijkgatbos zijn er ook bospercelen met naaldbomen waaronder sparren.
  • Foto 4: F8 – ISO 100 – 1/1 sec – 60mm. Gewoon elfenbankje Dijkgatbos Wieringermeer. Of de druppels op deze foto nu dauwdruppels zijn of guttatiedruppels durf ik niet te zeggen. Bij het elfenbankje kun je in de nabewerking van de foto gebruik maken van de diepe schaduw en de witte rand mooi laten uitkomen tegen een donkere achtergrond.

Galerijen paddenstoelenfotografie

Galerij 3

 

Statief, zelfontspanner en vergeten stabilisatie

Door middel van de zelfontspanner op 2 seconden te zetten fotografeer je volledig hands free om bewogen en onscherpe foto’s te voorkomen. Daarbij zal je niet de enige zijn die de stabilisatie van de lens nog steeds op aan heeft staan. Let daar dus goed op door het maken van een checklist. Dit wil zeggen dat wanneer je eenmaal op locatie bent je de checklist erbij pakt waarop alle stapjes staan beschreven. Dit voorkomt een zeer warm schaamte gevoel een paar uur later wanneer je er achter komt dat de stabilisatie nog aan staat. Eenmaal thuis achter de computer mis je net dat ene scherpte detail die je zo voor ogen had.
 
 

Tijgeren over de grond door de beschermde natuur

Fotografeer naar hartenlust de juweeltjes in het bos maar heb respect voor de natuur. Kijk vooral uit waar je de poten van het statief neerzet en ga niet als een helikopter door het bos. Niet alleen tijd is een dingetje maar ook het feit dat je niet met 10 verschillende paddenstoelen thuis hoeft te komen. Focus op die ene paddenstoel en bovendien maak ik ook altijd een overzicht foto van de locatie en maak ik ook foto’s waarop ik iets meer fotografeer dan het detail van die ene paddenstoel. Het is dat een deel van de overzichtsfoto regelmatig een heldere uitsnede bevat die je heel mooi kan framen in een fotobewerkingsprogramma. Inzoomen dus in alle hoeken van de overzichtsfoto. Het zal niet de eerste keer zijn dat die ene paddenstoel helemaal rechts in de bovenste kwadrant prachtig oplicht door het tegenlicht. Kijk maar eens terug in je foto archief. Wees waakzaam en behoud je rust zodat de natuur ook heel blijft en dat jij veel meer details kunt waarnemen. Het voelt zoveel beter zodra je het resultaat op de computer ziet verschijnen.
 
 
 

Hits: 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *