citroenvlinder op een bolderik
Citroenvlinder op een bolderik (Agrostemma githago)

Wilde en gecultiveerde bloemen in mijn tuin.

Tijdens het vroege voorjaar van 2018 heb ik een deel van de tuin ingezaaid met een wilde bloemenmengsel vermengd met een klein mengsel van gecultiveerde planten. Niet alleen heb ik zaden gezaaid maar heb ik ook verschillende tweejarige pot kruiden toegevoegd. De reden hiervan is om ook deze tweejarige planten gelijktijdig met het eenjarige zaad in bloei te hebben. En dat lukte bijzonder goed en het was prachtig. Over een stuk tuin van 2,5 meter bij 7 meter gonsde het van de bijen, hommels, zweefvliegen, dagvlinders, nachtvlinders en andere insecten. Vooral de variatie aan zweefvliegen was een verassing. Daarbij kwam er ook af en toe een kolibrievlinder voorbij voor de nodige nectar. Verrassend waren ook de citroenvlinders (Gonepteryx rhamni) omdat ik deze vlindersoort nog nooit in mijn tuin had gezien. Daarbij is er nog een reden waarom ik dit deel van de tuin heb ingezaaid en dat is voor het klimaat. Echter het jaar 2018 was niet zo nat maar hopelijk wordt dit gecompenseerd in de komende tijd. Het natte hart van Nederland moet blijven kloppen en gevoed worden via de aders van ons land. Verder heb ik het plan om het volgende seizoen mijn bloementuin te vergroten. Daarbij heb ik bewust voor het klimaat gekozen om het terras te bestraten met kleine getrommelde klinkertjes in IJsselformaat. Het komt er op neer dat met meer voegen per vierkante meter de afwatering tijdens buien sneller verloopt.

Een tip is om ongewenste kruiden in het terras te verwijderen als het nat is. het zand tussen de tegels is nat waardoor de ongewenste kruiden en grassen gemakkelijker verwijderd kunnen worden.  

Een kleine selectie foto’s van bloemen in mijn tuin
 

 

rode vlas (Linum grandiflorum)

Hits: 256

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *